Boken Omvandlingens sekel behandlar sociala och ekonomiska förhållanden i ett litet land under en omvälvande period. Sverige var mycket framstående i fråga om ekonomisk tillväxt under första halvan av seklet och från denna tid stammar uppfattningen om ”den svenska modellen” som något unikt och framgångsrikt.
Sverige halkade dock efter andra länder under seklets andra hälft och modellen krackelerade. Samtidigt blev landet mer och mer integrerat med omvärlden, ekonomiskt och socialt, och en stark internationalisering skedde på alla plan.
Syftet är att sätta in den svenska utvecklingen i ett brett och jämförande ekonomisk-historiskt perspektiv. Här diskuteras också förändringar i synen på den ekonomisk-historiska utvecklingen och vilka konsekvenser detta får. Författarna är alla samhällsvetare och representerar olika ämnesdiscipliner.
Omvandlingens sekel vänder sig till högskolestuderande inom samhällsvetenskap och humaniora samt till en samhällsvetenskapligt intresserad allmänhet.
Lena Andersson-Skog är docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet och Olle Krantz är professor i ekonomisk historia vid samma universitet.
Lena Andersson-Skog & Olle Krantz (red):
Omvandlingens sekel. Perspektiv på ekonomi och samhälle i 1900-talets Sverige
Studentlitteratur
390 sidor, häftad.
Utkom 2002.