Elin Wägner som politisk feminist
Elin Wägner var en erkänd skönlitterär författare i sin i tid och medlem av Svenska Akademien. Hon var också feminist, journalist och pacifist. I Wägners bok Väckarklocka (1941) möts dessa olika intressen i en form som varken var entydigt journalistisk eller skönlitterär. I sin avhandling läser idéhistorikern Katarina Leppänen Elin Wägners bok som en politisk feministisk text utifrån den europeiska samtida debatten. Främst tre bärande teman i Väckarklocka undersöks: matriarkatsteoriers betydelse för kvinnors politiska handlande, konflikten mellan civilisation, kultur och natur, samt synen på kvinnans roll i förändringen av samhället.
Elin Wägners försök att i Väckarklocka skapa en ideologisk beredskap för ett samhällssystem som inte bygger på tanken om exploatering och expansion är tydligt skriven i en europeisk civilisationskritisk tradition. Wägner var starkt influerad av framför allt den tyska och österrikiska feminismen. Studien fokuserar på influenser från den tyska professorn i pedagogik, Mathilde Vaerting, och den österrikiska författaren och feministen Rosa Mayreder.
Dessutom undersöker Leppänen Wägners kontakter med en grupp kvinnor som under slutet av 1930-talet samlades under namnet Women’s Organisation for World Order. Organisationen blev ett viktigt forum för Wägners utvecklande av en civilisationskritik som sammanflätade frågor om befolkningspolitik, utbildning och preventivmedel med de ”hårda” politiska frågorna om utrikes-politik, militär och ekonomi. I likhet med Fogelstadgruppen som Wägner varit aktiv inom i Sverige så förespråkade Women’s Organisation for World Order en helhetssyn på systemet där alla delar spelade en lika viktig roll.
Katarina Leppänen visar med sin läsning av Väckarklocka i en europeisk kontext att bokens bärande teman tillhör den då aktuella feministiska debatten om hur världen ska kunna bli en bättre plats för alla.
Katarina Leppänen:
Rethinking Civilisation in a European Feminist Context: History, Nature, Women, in Elin Wägner’s ”Väckarklocka”
Institutionen för idéhistoria och vetenskapsteori, Göteborgs universitet
Disputation: 11 juni 2005
Opponent: docent Lena Eskilsson, Umeå