En bok om svenska pinnstolar

Den svenska pinnstolen har sitt ursprung i en småländsk herrgård på 1850-talet där frun i huset ritade en stol efter en amerikansk förebild och som hon lät gårdens snickare tillverka sex stycken av. Denna stol blev upphovet till en hel industri som kom att sysselsätta tusentals människor i ett stort antal fabriker. Fabriker som tillverkade miljontals pinnstolar som såldes över hela jorden.

De enkla stolarna kom under 1900-talet att utvecklas av ett stort antal svenska formgivare som till exempel Carl Malmsten, Sven-Erik Fryklund, Yngve Ekström, Gustaf Axel Berg, Lena Larsson, Jan Hallberg och finske Ilmari Tapiovaara. Flera av dessa formgivares stolar finns fortfarande i produktion och är högt älskade av svenska folket.

Formgivarna på 2000-talet har fortsatt utvecklingen av den svenska pinnstolen med en rad modeller, både bekväma funktionsmöbler och fantasieggande formexperiment. Bland dem kan nämnas Mats Theselius, Lina Nordqvist, Nirvan Richter, Markus Johansson och Björn Dahlström. Ikea har med sitt småländska ursprung vårdat traditionen med pinnstolar i sitt sortiment. Under åren har man haft ett femtiotal olika modeller. Från början tillverkades de av stolfabrikerna i Småland men produktionen kom under 60-talet att flyttas utomlands.

Stolfabrikerna i Sverige var många under 1900-talet. Främst bland dem var Nässjö Stolfabrik som var i drift fram till 1992. Först var Hagafors Stolfabrik som grundades 1863 och var verksam fram till mitten av 60-talet. Edsbyverken i Hälsingland var den största pinnstolstillverkaren utanför Småland och som producerade mer än fem miljoner exemplar av sin modell Fanett. Edsbyverken tillverkade pinnstolar fram till 1969.

I dag tillverkas pinnstolar vid två svenska fabriker, båda i Småland. I Malmbäck finns Wigells som vid sidan av sina egna stolar även har en betydande legotillverkning för andra möbelproducenter. I Smålandsstenar finns Stolab som bland annat tillverkar Carl Malmstens Lilla Åland och Yngve Ekströms Arka och Pinnockio.

Boken Träsmak skildrar en glömd men viktig del av den svenska möbelformgivningen i resa genom fabriker och med möten med formgivare, arbetare och fabrikörer. Den har även med inslag av tidsenliga inredningar med pinnstolar i centrum. Träsmak är rikt illustrerad med både historiska och nytagna fotografier. I boken finns även exempel på pinnstolens påverkan på populärmusiken.

Mats Palmquist har arbetat som journalist, skribent och grafisk formgivare i mer än fyrtio år. Han har ett stort och långvarigt intresse för möbelformgivning.

Mats Palmquist:
Träsmak. En bok om svenska pinnstolar
Historiska Media
Utkom 2018