Lustenbåtarna på Klarälven

Bokomslaget

Under lång tid var flottningen en av de största industrierna i Sverige och sysselsatte som mest ett par tusen personer om året bara i Värmland. Lustenbåtarna som användes för bogsering av virke från Deje till Karlstadsområdet kom att bli karakteristiska för flottningen på Klarälven, som var Sveriges sista flottled. Här flottade man ända fram till 1991.

Det var för många ett säkert vårtecken varje år då Lustenbåtarna återigen började dra sina bogsersläp genom Karlstad. I dag är de borta men minnena lever kvar.

Den här boken handlar om båtarnas historia, ett ämne som ingen tidigare skrivit om. Texterna är baserade på ett 20-tal intervjuer gjorda med anställda inom Klarälvens flottnings förening som gjordes i samband med att flottningen lades ner samt intervjuer gjorda av författaren själv mellan 2014–2018. Bildmaterialet är hämtat från såväl museer som privata samlingar och boken ger därmed en unik inblick i båtarnas historia, där de som jobbade ombord själva berättar om sina minnen.

Helena Lundgren Landin är fil.mag i konstvetenskap och har tidigare arbetat som guide vid bland annat Dyvelstens flottningsmuseum. Hon arbetar med underhåll av gamla flottningsbåtar hos Pråmkompaniet och reser runt och håller föredrag om flottningens historia.

Helena Lundgren Landin:
Lustenbåtarna på Klarälven
Votum & Gullers Förlag
Utkom 2018