En gång i Sverige är en berättelse i ord och bild om ett svunnet Sverige – om levnadssätt, traditioner och hantverk som i dag känns så oändligt långt borta men går mindre än hundra år tillbaka i tiden. Hur var tiden som våra förfäder växte upp i?
Fotografen Hans Hammarskiöld och kulturjournalisten Kerstin Fried skildrar här hur människor på landet och i staden levde och hur de formade sina miljöer – i fest och vardag, fattigdom och välstånd. Skildringen utgår från Skansens byggnader och de traditioner som man där iscensätter årligen.
Det är en sensuell berättelse som ger inblickar i det svenska samhället så som det såg ut under 1700- och 1800-talen och en bit in på 1900-talet. En kulturhistorisk skildring som lyfter fram byggnadernas särart, de regionala skillnaderna, hantverket, högtiderna och maten – från livet i statarlängan till det i herrgårdens gustavianska miljöer.
"Det var gott drag i de gamla timrade boningshusen. Var tapeter uppsatta och mossan mellan stockarna alltför tunn och det blåste hårt, då kunde tapeterna plötsligt svälla ut från timret och stå som fyllda segel", inleder Carl-Göran Ekerwald bokens förord.
Hans Hammarskiöld & Kerstin Fried:
En gång i Sverige
Byggförlaget
208 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.