Ungefär 300 stridsflygplan störtade i Sverige under andra världskriget. Dessa bombplan väckte en enorm uppståndelse i de byar och städer som berördes. Det var som om kriget kom till byn på riktigt! Ombord fanns dessutom många unga amerikanska, tillsynes sorglösa grabbar. De tuggade tuggummi, pratade som filmstjärnor och dansade Jitter Bug. Men hur sorglösa var de egentligen? De flesta bar på fruktansvärda minnen av krigets fasor, i flera fall hade färden till trygga Sverige genomförts under stor dramatik.

Det här är berättelsen om en av dessa besättningar som lyckades nå Sverige under brinnande krig. Författarna har rest i flygarnas spår – i Sverige, England och USA. Vi får följa dem från utbildningen hemma i USA, till basen i England. Fasorna över Hamburg följs av räddningen, den kanske mest dramatiska från ett flygplan i Sverige under hela kriget.

Jan-Olof Nilsson och Bengt-Arne Karlsson har under åren av forskning kommit att bh nära vänner till de människor de skildrar. Boken bygger på ett unikt käll­material, dagböcker, privata fotosamlingar, brev, dokument och otaliga intervjuer. Delvis får man här en annorlunda bild av Sverige och svenska förhållanden under andra världskriget.

Bokens huvudförfattare Jan-Olof Nilsson är historiker och har tidigare skrivit flera böcker om andra världskriget. Bengt-Arne Karlsson är museiman och har tidigare främst forskat i kommunika­tionshistoria.

Jan-Olof Nilsson med Bengt-Arne Karlsson:
Anrop Red Dog. En amerikansk bombplansbesättnings väg till Sverige under andra världskriget
Svenska Förlaget
231 sidor, inbunden, illustrerad
Utkom 2002.