En döv flickas berättelse

Edit Augustsson (1901–1915) från Ryda socken i Västergötland var bara nyss fyllda 14 år då hon avled av tuberkulös hjärninflammation. Hennes korta liv hade kunnat passera helt obemärkt och hennes livsöde förpassats till historiens skuggor om det inte varit för den dagbok hon förde under den tid hon studerade vid Fjärde Distriktets Dövstumskola i Vänersborg – nuvarande Vänerskolan.

Utifrån Edits egen berättelse får läsarna följa hennes vardag på skolan med allt från dagliga rutiner, umgänget med lärare och kamrater, hennes strävan att vara en duktig och ordningsam flicka till glädjen då det fick göras utflykter eller ordnas festligheter. Genom Edit öppnas också en dörr till kännedomen om den tidiga dövpedagogiken i Sverige.

I denna bok om Edit ges en djupare inblick i hur undervisning och livet på en internatskola fungerade för många av de barn som var döva eller levde med en hörselnedsättning. Ett stort antal illustrationer, varav flera aldrig tidigare publicerade, stärker också bilden av Edits liv, både i skolan och i hemmet.

Greta Åberg skildrar här såväl ett gripande människoöde som livet för elever och personal på en specialskola och internat för döva vid 1900-talets början – i något så ovanligt som en biografi över en 14-årig flicka.

Greta Åberg är museipedagog på Vänersborgs museum.

Greta Åberg:
Edits dagbok. En döv flickas berättelse
Vänersborgs museum
Utkom 2024