Groveda är en östgötsk bondgård. Den har sina egenheter men är på det hela taget som vilken medelstor svensk gård som helst. Det här är en bok om Grovedas ekonomiska historia, om vad som i ett ekonomiskt perspektiv hänt med gården och dess ägare från sent 1700-tal fram till 1950.
Boken är dock mer än en specifik gårds historia. Författaren sätter in det konkreta skeendet på Groveda i sitt historiska och ekonomiska sammanhang. Varför gjordes storskiftet 1804? Varför blev det konkurs 1862? Varför byggdes en ny ladugård 1904? Varför engagerade sin gårdens brukare (som var författarens far) i början av 1940-talet i bildandet av en lokalförening för RLF?
I skildringen av Grovedas historia möter vi en rad välkända inslag i jordbrukets utveckling under 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Rågångsförrättning och storskifte, anläggande av torp och backstugor, åderlåtning på arbetskraft genom utvandringen, stora om- och tillbyggnader runt sekelskiftet 1900 och två världskrig och en depression som rejält ändrade förutsättningarna för att bedriva jordbruk.
Alla med intresse för lokalhistoria, gårdshistoria, eller för bondejordbrukets historia mer allmänt, borde kunna läsa den här boken med behållning.
Karl-Henrik Pettersson är f.d. bankman, ekonom och författare. Han har bl.a. skrivit uppmärksammade böcker inom ekonomi och företagsledning. Familjen har ägt Groveda sedan mitten av 1800-talet.
Karl-Henrik Pettersson:
Groveda. Om en bondgårds ekonomiska historia 1786-1950
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien
255 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i december 2002.