En tonårsdagbok från Grödinge 1874–1880

Bokomslaget

Elin Sirenius (1857–1956) bodde alla somrar på Nolinge gård i Grödinge socken i Botkyrka kommun tillsammans med sina föräldrar och tre yngre systrar. Fadern var grosshandlare och vintertid bodde familjen i Göteborg.

Dagboken börjar 1874 när Elin är sexton år och slutar när hon gifter sig 1880. De små handskrivna häftena ger en livfull bild av livet i Grödinge från en tonårsflickas perspektiv. Elin berättar om små förälskelser, tidens dammode, tågresor Göteborg – Stockholm med nya stambanan eller med båt på Göta kanal, herrgårdsbröllop, ungdomsfester, en flottmanöver vid Skanssundet, utflykter till Tullgarn och Hagaparken, om att köra i diket med häst och vagn, om besök på teatern, operan och Hasselbacken och det festliga mottagandet av Nordenskiölds Vega på Stockholms ström.

Boken innehåller alla dagbokens texter om livet i Grödinge och Stockholm, vintrarna i Göteborg återges i sammandrag. Parallellt med Elins berättelse löper nyskrivna kommentarer och förklaringar till händelser och platser, en personförteckning och en karta över Elins närområde. Boken är illustrerad med både gamla bilder och nytagna foton.

Barbro Gramén (redaktör):
Elins tonårsdagbok — Grödinge 1874–1880
Balkong Förlag
Utkom 2019