Livrustkammarens nya basutställning

Livrustkammaren
17 juni 2019 –

Kristinas kröningsmantel 1650 (till vänster). Foto: Erik Lernestål/Statens historiska museer

Kristinas kröningsmantel från 1650 (till vänster). Foto: Erik Lernestål/Statens historiska museer

Efter drygt ett års ombyggnadsarbete står en ny permanent utställning på plats i Livrustkammaren i de anrika valven på Stockholms slott. Livrustkammaren är ett av Sveriges äldsta museer och samlingarna från den svenska kungliga historien är unik och saknar motsvarighet både i Sverige och utomlands.

– Efter 40 år med i princip samma utställning är det dags att uppdatera den kungliga historien och monarkins makt. Ny forskning och kunskap gör att det finns mycket nytt att lyfta fram och berätta, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren:

– Den nya utställningen kommer att visa fler perspektiv och inte minst drottningarnas och prinsessornas betydelse kopplat till föremålen.

En av nyheterna är också att 1800- och 1900-talen och vår samtid lyfts fram ännu tydligare och tar in den kungliga historien även i ett internationellt perspektiv och in i demokratins tidevarv. Efter ombyggnaden kommer besökarna att kunna ta del av en mer pedagogisk och tillgänglig berättelse, bland annat genom en kronologisk berättelse och nya interaktiva stationer.

Besökarna kommer även nu att få möta de populära toppföremålen som Gustav II Adolfs häst Streiff, som han red på i slaget vid Lützen, Karl XII:s uniform, Gustav III:s maskeraddräkt, tsar Ivans hjälm och Lochnerrustningen. Några föremål som fått en mycket mer framträdande plats i den nya utställningen är prinsessan Sofia Magdalenas bröllopsklänning och kronprinsessan Victorias myndighetsklänning från 1995.

Bland de föremål som bara visats tillfälligt tidigare, men som nu får en permanent plats, är drottning Kristinas kröningsmantel, Fredrik I:s karolinska uniformsrock, prinsessan Sibyllas lindblomsgröna klänning som bars vid Gustaf V:s 90-årsfirande och prinsessan Sofia Albertinas klänning.

Livrustkammarens nya utställning invigdes den 17 juni 2019 av kung Carl XVI Gustaf, i närvaro av drottningen Silvia och kulturminister Amanda Lind.