Sverige har en träbyggnadskultur som är mycket rik och intressant. Träet som byggnadsmaterial har i alla tider haft en särställning – i ett skogrikt land som Sverige har trä varit det självklara valet. Svensk träarkitektur har ofta kommit att förknippas med enbart den röda stugan, men är i själva verket betydligt mer mångfacetterad än så. Träbyggnaderna ger identitet och karaktär åt många bygder och landskap och utgör ett grundläggande karaktärsdrag i vår kulturhistoria.

I den stora boken Tradition i trä. En resa genom Sverige ger några av våra främsta experter nya inblickar i den svenska träbyggnadstraditionen. Här får vi stifta bekantskap med en rad olika slags byggnader, alltifrån logar och lador till hälsingegårdar, trästäder, kyrkor och klockstaplar, skiftesverkshus och lantbruksbyggnader. Det har blivit en spännande resa från fäbodarna i norr till de skånska korsvirkeshusen i söder, från de äldsta medeltida timmerbyggnaderna i norra Sverige till sekelskiftets grosshandlarvillor i Stockholms skärgård.

I det rika bildmaterialet belyses kvaliteterna i vår vardagliga byggnadstradition och det lokala kulturarvet. Aldrig har den stora spännvidden och rikedomen i det svenska träbyggandet framträtt så tydligt.

Boken är utgiven i samarbete med Europeiska turismforskningsinstitutet, Svenska föreningen för byggnadsvård och Turistdelegationen.

Ingela Broström m.fl:
Tradition i trä. En resa genom Sverige
Byggförlaget
320 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2002.