Hammare dunkar. Rök från skorstenar stiger långt ovanför trädens toppar. På skogsvägarna stretar hästar med tunga lass av malm och järn, påhejade av de många dagkarlarna. Nere vid älven lastas pråmar som ska ta sig den långa vägen till Karlstad. Kvarnhjulen snurrar vid forsen.

Djupt inne i de värmländska skogarna läggs på 1600-talet grunden för det moderna samhällets välstånd. Under tre hundra år växer en kraftfull järnbruksindustri fram i ödemarken. Det är en betydelsefull tid i både Värmlands och vårt lands historia. Under en period är Sverige den största järnexportören i världen. Nu grundas också det framgångsrika Uddeholmsbolaget.

Vid 1800-talets slut har ny teknik konkurrerat ut det värmländska järnet. Hamrarna tystnar. Idag har skogen slutit sig igen. Mellan herrgårdarna finns åter den ödsliga vildmarken.

Järnets rike tar oss tillbaka till den tidens hyttor och hamrar. Här styrde framgångsrika släkter som Geijer, Dahlgren och Carlström. Här växte författaren Erik Gustaf Geijer upp och här fann Selma Lagerlöf inspiration till många av sina böcker. l centrum står brukspatronernas liv och verksamhet. Järnets rike är ett stycke värmländsk världshistoria.

Ingela af Geijerstam är journalist och verksam i förlagsvärlden. Hon har arbetat som redaktör och förläggare och medverkat som skribent i flera illustrerade fackböcker. Bengt af Geijerstam är fotograf med och mångårig medarbetare i tidningen Vi. Har tidigare gjort bland annat Över Stockholms vatten samt böcker om resor, natur och friluftsliv.

Ingela af Geijerstam & Bengt af Geijerstam:
Järnets rike. En värmländsk världshistoria
Gullers Förlag
Utkom i september 2009