Epsteins Stockholm

Epsteins Stockholm är en berättelse om en stad under kraftig förvandling. Här möter betraktaren 1960-talets Stockholm med ett myllrande folkliv, drastiska rivningar och framväxten av nya förorter. Demonstrationer, folkfester och kändisar passerar revy. Men också vardagliga ögonblicksbilder: bråkande barn, flipperspelande ungdomar, äldre män på kafé, kvinnor som säljer blommor. Allt skildrat, enligt Epsteins fotografiska credo, som ”små avtryck av verkligheten”.

”Människorna, stockholmarna, intresserade mig mer än själva husen, gatorna och torgen, när jag i min ungdom gick omkring med min kamera och fotograferade. Utan särskild plan drev jag omkring, mest i stadens centrala delar, och tog bilder av människor som stod och pratade med varandra, gick över gatan eller var upptagna av något annat. Tyvärr varken var, eller är, jag särskilt noggrann eller systematisk. Inte kunde jag då, knappt tjugo år gammal, ana att bilderna skulle ha något intresse sextio år senare”, skriver Lennart Epstein i förordet.

Lars Epstein kan se tillbaka på ett långt yrkesverksamt liv med kameran runt halsen och anteckningsblocket i fickan, mest som fotograferande journalist. Med en outtröttlig nyfikenhet på staden som mötesplats har Lars Epstein följt och skildrat människorna som lever och verkar i Stockholm. 1960-talet var en förändringens tid i Stockholm. Det försöker bilderna i denna bok ge en glimt av.

Lars Epstein har varit verksam som fotograf och journalist på Dagens Nyheter sedan nära fyrtio år.

Lars Epstein:
Epsteins Stockholm
Stockholmia förlag
Utkom 2021