Estrid – en riktig viking
Stockholms läns museum
24 februari – 19 september 2010
År 1995 hittade Stockholms läns museums arkeologer en tusen år gammal begravningsplats vid Broby bro i Täby. En av de döda är den omtalade vikingakvinnan Estrid. Under 2010 visar länsmuseet en utställning om denna mäktiga och märkvärdiga kvinna.
Besökarna får också möta henne på riktigt. Tack vare en rekonstruktion, gjord av den kände modellmakaren Oscar Nilsson, kan man se henne, nästan livs levande.
Med hjälp av runstenar som finns i trakten vet man en hel del om denna företagsamma kvinna. Estrid blev runt 75 år gammal. Hon överlevde två äkta makar, födde drygt tio barn, reste på pilgrimsresa till södra Europa och blev med åren en mycket betydelsefull person i bygden. Det förstår man inte minst av de fynd hon fick med sig i graven. Vi vet också att Estrid var en av de allra första kristna i Sverige.
I utställningen berättas Estrids historia. Om hennes släkt – den omtalade Jarlabanke-släkten, hennes liv och tiden hon levde i – det omvälvande 1000-talet. Mycket av det som berättas är antaganden – tolkningar görs utifrån en lång kedja av indicier. Man kan likna det vid ett detektivarbete där pusselbit, efter pusselbit gör att bilden växer. Historien fylls på allteftersom forskningen fortsätter.