Ett dygn i makarna Bellmans liv

Under våren spelar SVT in en ny historisk dramaserie. Dramat Carl Michael och Lovisa – ett dygn i makarna Bellmans liv handlar om nationalskalden Carl Michael Bellman och hans fru Lovisa.

Till jul kommer tittarna att få se en personlig berättelse om kärlekshistorien mellan Carl Michael och Lovisa Bellman. Bellman uppvaktade Lovisa med verser och dikter under nära två års tid innan de gifte sig 1777. Då var Carl Michael 37 år och Lovisa 22 år gammal. Lovisas liv under äktenskapet präglades av en ständig oro för om de skulle ha tillräckligt med pengar till mat, ved och hyra.

Manus är skrivet av Sverker Hällen i samarbete med regissören Leif Magnusson. I rollen som Carl Michael Bellman möter tittarna Tomas von Brömssen och Lovisa spelas av Tanja Lorentzon (f.d. Svedjeström). Inspelningen äger rum i maj-juli 2005 och dramaserien sänds i två delar i julhelgen 2005.

– Det är en kärlekshistoria mellan två människor som älskar varandra men inte kan leva tillsammans. Berättelsen skildrar även hur Bellman kämpar för sitt konstnärskap, säger Leif Magnusson, regissör och manusförfattare.

(2005-04-24)