Ett idrottssekel är inte en historiebok om hundra års svenska idrottsbravader på tävlingsarenor runtom i Sverige och världen. Tvärtom, den stjärn- och elitidrott som så kraftigt exponerats i massmedia är här nedskuren till ett minimum. I stället lyfts folkrörelsen och samhällskontakterna fram.

Idrottsrörelsens inre allmänna historia är av centralt intresse i boken. Det gäller förhållanden kring Riksidrottsförbundets tillkomst, den fortsatta organisatoriska utvecklingen, omfattningen, ledarna, idéerna och debatterna. Även relationerna till stat och kommun får var sin tämligen omfattande genomlysning.

I bokens andra del fokuseras tio teman i form av lika många kortare uppsatser. Somliga tar upp mer idrottsnära fenomen, andra skildrar idrottens förhållande till externa samhällsfenomen. Åtskilliga områden specialbehandlas inte alls i boken; hit hör exempelvis handikapp och invandraridrotten och militäridrotten, liksom lokala och regionala eller internationella perspektiv.

”Vi har inte försökt fånga all idrott, det skulle vara en omöjlighet. Den obligatoriska skolidrotten och det oöverskådliga oorganiserade idrottslivet förbigås i huvudsak. Kvar står den frivilligt organiserade idrotten, idrotten som folkrörelse, det vill säga idrottsrörelsen”, heter det i förordet.

Jan Lindroth & Johan R. Norberg:
Ett idrottssekel. Riksidrottsförbundet 1903-2003
Informationsförlaget
479 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2002.