Ett liv i 1900-talets Europa
Lycklig den som kan glömma är Andreas Gedins personliga berättelse om farfadern Georg Israel, men också en historia om den judiska kulturen i 1900-talets Europa. Kända och okända personligheter i den värld som omgav Georg får liv när deras spännande, märkliga och gripande öden också berättas.
Georg Israel (1891–1973) var en socialistisk sionist som såras vid östfronten i första världskriget för att sedan umgås i det myllrande judiska kulturlivet i Berlin. Vi möter psykoanalysens pionjärer, vänsteraktivister, författare och konstnärer, såsom Joseph Roth och Ilya Ehrenburg, och följer Georg då han bygger en framtid och bildar familj med hustrun Lena.
I sista stund insåg de att det judiska Berlin var på väg att gå under och familjen flydde till Sverige i april 1938. Det nya hemmet på Linnégatan i Stockholm blev en mötesplats för författare i exil. Men även för motståndsmän och underrättelseagenter, vilket säkerhetspolisen noterade.
Arkivfynd och rent detektivarbete blandas med litterära gestaltningar, miniessäer och ett omfattande bildurval som gestaltar ett stort antal öden och en rik levande värld och dess undergång.
Andreas Gedin har sedan början av 1990-talet varit verksam som konstnär och ställt ut i Sverige och internationellt.
Andreas Gedin:
Lycklig den som kan glömma. Ett liv i 1900-talets Europa
Historiska Media
Utkom 2023