Ett liv på Östersjön är en skildring av både rederiet Estlines och Estlands utveckling under de turbulenta åren i början av 1990-talet. Färjelinjen Stockholm-Tallinn blev då något av en livlina och frihetssymbol för det på nytt självständiga landet. VD för det nystartade rederiet blev bokens författare Hans Laidwa.

Familjen Laidwa flydde från det krigshärjade Estland 1944. Den dramatiska flykten skildrar Hans Laidwas far i sina dagboks-anteckningar, som inleder boken.

I sitt arbete fick Hans Laidwa snabbt insteg i den högsta estniska statsledningen. Han lyckades också övertyga de sovjetiska makthavarna att slopa visumtvånget för sina kryssningsresenärer – något som på den tiden ansågs omöjligt.

I boken skildrar Hans Laidwa hur rederiet fick kämpa mot sovjetisk byråkrati och militära kuppmakare samt det allra svåraste – Estoniakatastrofen 1994 och vad som sedan hände.

Men det är inte bara de estniska farvattnen redaren Hans Laidwa har korsat. Under sin yrkeskarriär har han också hunnit "förändra vårt sätt att kryssa till Finland samt spränga miljongränsen för passagerare med Gotlandstrafiken".

Hans Laidwa:
Ett liv på Östersjön – som båtflykting och färjeredare
Sellin & Partner
252 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.