Ett porträtt av syskonen Senta Zamore och Rudolf Värnlund
På Kristi himmelsfärdsdagen 1927 trampar Senta Zamore förväntansfullt vid korsningen Götgatan och Hornsgatan i Stockholm. Hon har stämt möte med sin bror, författaren Rudolf Värnlund, som hon inte träffat på tjugo år.
I biografin Senta har gått till en bättre värld skildras två syskon vars liv tog olika vägar efter att de separerats som barn i början av 1900-talet. Som fosterbarn i en välbeställd familj slapp Senta den fattigdom som präglade Rudolfs uppväxt. Men priset hon betalade var högt.
Lisa Qviberg har grävt i arkiven och hittat värdefulla vittnesmål om fosterhemstillvaro, identitet, rotlöshet och arbetaklassens utsatta situation i Stockholm. Det är också en gripande berättelse om hur Senta och Rudolf återförenades i vuxen ålder.
Lisa Qviberg har en magisterexamen i historia och är arkivarie vid Regeringskansliet, med ett förflutet inom Riksarkivet och Centrum för näringslivshistoria. Hon har tidigare gett ut boken Fem berättelser om släkten Zamore och har medverkat i Perspektiv på lantbrukets organisering – historiografi, begreppshistoria och källor och Arkivism. En handbok. Hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning.
Lisa Qviberg:
Senta har gått till en bättre värld. Ett porträtt av syskonen Senta Zamore och Rudolf Värnlund
Stockholmia förlag
Utkom 2024