Europeiskt kulturarv på nätet
Det europeiska multimediebiblioteket Europeana har blivit tillgängligt på Internet. Portalen med drygt två miljoner tillgängliga objekt lanserades i Bryssel den 20 november 2008 i närvaro av bland annat EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och kommissionären för utbildning och kultur, Viviane Reding.
– Europeana är en möjlighet att bättre tillgängligöra alla våra skatter gömda djupt ner i våra arkiv, bibliotek och museer, säger Viviane Reding.
EU-projektet Europeana har som målsättning att skapa en flerspråkig ingång till det europeiska kulturarvet. Sammanlagt tillgängliggörs två miljoner digitala objekt i form av bilder, texter, ljud och video. Några objekt är världsberömda, medan andra är närmast okända. Bidragen kommer från EU:s 27 medlemsländer och presentationen sker på 23 olika språk, bland annat svenska.
– Satsningen på Europeana är ett intressant försök att knyta samman det europeiska kulturarvet och öka dess tillgänglighet. En styrka med projektet är att material från arkiv, bibliotek och museer samlas. I detta ABM-samarbete är Sverige ett föregångsland, säger riksbibliotekarien Gunnar Sahlin
Även 3 000 bilder från Riksantikvarieämbetets bilddatabas Kulturmiljöbild finns inlagda i Europeana.
– Genom att några av våra bilder finns i Europeana kan vi får hela Europa att besöka Kulturmiljöbild, vår fantastiska bilddatabas som är en guldgruva för alla som gillar bilder, säger Lars Lundqvist vid Riksantikvarieämbetet.
(2008-11-08)