Gömt, glömt och förträngt. Sedan krigsslutet har spåren av de tidigare nära svensk-tyska förbindelserna mer eller mindre sopats igen i Sverige. Tyskarna själva har vi vänt ryggen och i decennier inte brytt oss om – inte heller vad miljoner tyska flyktingar fick utstå under många svåra år efter kriget.

De tyskar som kom till Sverige under efterkrigstiden har vi knappt velat se åt. Fördrivna tyska folkgrupper, utbombade familjer, arbetskraftsimmigranter, gästarbetare. Att det exempelvis var tusentals unga tyska kvinnor som var hembiträden i det svenska folkhemmet under 50-talet har det varit tyst om, liksom det tigits om de många som stannade kvar här, gifte sig med andra tyskar eller med svenska män, de flesta av dem var barn i krigets Tyskland. I den här reportageboken berättas bland annat några av dessa kvinnors historia.

Vi möter också tre framstående författare och intellektuella som berättar om sina tyska erfarenheter, om efterkrigsår, sitt eget och Sveriges förhållande till Tyskland, om attityder och historielöshet. Här berättas också den besynnerliga historien om storvulna nazityska planer för år 1948, som också rörde Sverige, om kriget slutat annorlunda. Denna bok är en samling reportage och berättelser som fyller i luckor och ger nya nyanser åt vår historieskrivning om framförallt efterkrigsperioden.

Ylva Herholz är journalist och kulturskribent. Hon medverkar bland annat i Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och Axess. Hon har tidigare utkommit med Tyskland bleka barn – krigsungar kommer till Sverige.

Ylva Herholz:
I glömskans land. Exkursioner i sentida svensk-tyska spår
Carlsson Bokförlag
Utkom 2014