Falu gruva från 1800 till 2001
Gruvmuseet Falu gruva
12 juni 2017 –
Under snart 100 år har Gruvmuseets besökare kunnat ta del av historien kring Falu gruva och gruvans viktiga roll i Sveriges historia. Falu gruva var en gång den största kopparproducenten i Europa och kallades för rikets skattkista. Gruvan har haft mycket stor betydelse för landets utveckling och bland annat möjliggjorde kronans intäkter från kopparbrytningen att Sverige kunde bli en stormakt. När gruvan stängdes 1992 hade brytningen pågått i omkring tusen år.
Gruvmuseets nya utställningar har byggts i etapper med start 2014. Den nya utställningen omfattar perioden mellan åren 1800 och 2001. I och med denna sista etapp berättar museet en sammanhängande historia från starten vid vikingatiden till modern tid då Falu gruva och delar av Falun fick världsarvsstatus. De många installationerna ger besökarna möjlighet att själva prova på och rent handgripligen uppleva känslan av att leva och arbeta förr i tiden.
– Den nya utställningen fokuserar på Sveriges spännande förändringstid då industrin blev mer storskalig och grunden till vårt moderna industrisamhälle lades. Vi berättar genom text, rörlig bild, foto och interaktiva stationer om arbetsmiljöfrågor, miljöfrågor, unga människors syn på Falu gruva och världsarvsfrågor, säger utställningsproducent Ann-Sofie Axelsson.
– Vi är väldigt stolta över att nu kunna presentera en sammanhängande beskrivning av Falu gruvas historia från den allra första gruvbrytningen till modern tid. Det är ett interaktivt museum, man kan exempelvis prova att lyfta en malmbår eller sortera malm från gråberg på gammalt vis, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu gruva.
Det kompletterade och moderniserade museet öppnade för allmänheten tisdag 13 juni.