Tillsammans genom tiden

Historiska museet
16 december 2023 – 10 januari 2026

Barn i utställningen Tillsammans genom tiden. Foto: Daniel Gustafsson

Foto: Daniel Gustafsson

Tillsammans genom tiden är en ny interaktiv utställning för barn och familjer inspirerad av SVT:s Historien om Sverige. ”Kliv in i en lekfull upplevelse med prova-på stationer, filmsekvenser och verkliga föremål från stenåldern till medeltiden – vissa av dem har du kanske sett i programmet”, skriver Historiska museet.

– Vi på Historiska museet vill att våra besökare ska uppleva att vi människor har mycket gemensamt i tid och rum. Visst finns det olikheter fast även många likheter. Vi har valt tre teman i utställningen som vi tror är allmänmänskliga; att skapa, att resa och att mötas, säger Åsa Marnell, chef för Historiska museet.

I den nya utställningen kan besökarna prova på olika interaktiva stationer inspirerade av sex originalföremål från stenålder till medeltid. Pussla ihop mönstret i en kruka, väv en gemensam väv eller besök en myllrande handelsplats. Kolla in en gotländsk bildsten, en 800 år gammal penna eller två mycket speciella människofiguriner i brons.

”Låt dig omslutas av en spännande film- och ljudupplevelse med klipp från SVT-serien Historien om Sverige och reflektera över hur mänskligheten färdas tillsammans genom tiden. Varför väljer människor att resa och slå sig ner på andra, nya platser? Alla besökare bjuds även in att bli medskapare till utställningen och lämna sitt eget avtryck genom att rita ett porträtt till vårt minnesträd.”

Enligt museet passar utställningen bäst för barn 6–9 år, tillsammans med vuxen, men alla är välkomna. Den är delvis inspirerad av SVT-serien Historien om Sverige och Historien om Sverige med Farah.

– Jag hoppas att vår familjeutställning ska bidra till ett lustfyllt lärande. Jag är särskilt stolt över att vår familjeutställning endast innehåller 6 originalföremål och cirka 250 ord. Utställningen är långt ifrån textbaserad, i stället är det en upplevelseutställning, säger Marnell.