Familjen De Geers boksamling på Finspångs slott

Det lärda livet för en brukspatron under 1600- och 1700-talet kan spåras med hjälp av hans bibliotek. Vad hade han för intressen? Vad ville han visa upp för sidor av sig själv genom sin boksamling? Kanske kan vi tro oss veta mer om släkten De Geer när vi skärskådat deras samling av böcker. Eller är det kanske inte så? En boksamling på 8 000 volymer, enligt en katalog från 1747, låter sig inte undersökas i alla detaljer.

Här är ett försök att översiktligt beskriva den så kallade Finspongssamlingen. Samlingens ursprung var de huvudsakligen religiösa skrifter som den i Liège födde Louis De Geer tog med till Sverige vid mitten av 1600-talet. Den skingrades delvis genom arv vid hans död, men byggdes sedan successivt upp av hans son, sonson och sonsons son till att vid mitten av 1700-talet omfatta cirka 8 000 volymer.

Skriften fokuserar på familjen De Geers intresse för religion, naturvetenskap och skönlitteratur. Finspongssamlingen är i sitt slag världsunik, men är ändå relativt okänd bland allmänheten. Den förvaltas i dag av Norrköpings stadsbibliotek och finns, väl skyddad, i en ombyggd vapendepå på den före detta flygflottiljen F13 i Bråvalla utanför Norrköping.

Lars Hansén & Robert Grundin:
Familjen De Geers boksamling på Finspångs slott
Sällskapet Vallonättlingar
Utkom 2017