Flygfärdig – det svenska flygvapnet tar form

Flygvapenmuseum
Ny permanent utställning

Den 17 juni öppnade utställning Flygfärdig – det svenska flygvapnet tar form på Flygvapenmuseum i Linköping. Den ger en inblick i det svenska militärflygets utveckling under 1900-talets första hälft och tar besökarna med på en resa genom den farligaste eran i svensk flyghistoria.

I utställningen får besökarna komma nära världsunika flygplan och ta del av berättelser från flygpionjärer och historiska händelser där flygplanen har spelat en avgörande roll.

– Det här är Flygvapenmuseums största nya utställning på över tio år. Vi vill synliggöra historien om de flygpionjärer som bidrog till utvecklingen av det svenska flygvapnet och som ibland tvingades ta stora risker i sitt arbete, säger museichefen Noomi Eriksson.

Museibesöket fördjupas av interaktiva upplevelser och filmer. Personporträtten är en viktig del i den nya utställningen och tar upp en variation av karaktärer – både välkända flygarpersonligheter och relativt okända livsöden. Ett efterlängtat tillskott är kvinnorna i flyghistorien.

– Det här är inte bara en häftig utställning som vi hoppas ska tilltala även den som inte har så mycket förkunskaper. Den förändrade omvärlden och det allvarliga säkerhetsläge som Sverige befinner sig i gör Statens försvarshistoriska museers och Flygvapenmuseums ämnen mer angelägna och aktuella än på länge, och vi vill bidra till att skapa mer kunskap hos våra besökare om vår gemensamma, livsviktiga historia, säger Noomi Eriksson.

Delar av Flygvapenmuseum har varit stängt sedan sommaren 2020 medan byggnaden har renoverats och den nya utställningen har växt fram i flera av de stora flyghallarna. Från och med den 17 juni är hela museet öppet igen.