Två personliga upptäckter har lett fram till boken Folken runt Östersjön. Den första daterar sig till 1989 då författaren första gången besökte Tallinn och upptäckte att han i stort sett ingenting visste om våra närmaste grannar vid havet. Järnridån hade inte bara försvårat en fysisk kontakt, den hade blivit en mental barriär som blockerat intresset för länderna i sydost.
Upptäckt nummer två var att frimärken faktiskt är små historiska dokument. Frimärken ges ut av staten/makthavaren som medvetet använder dem för att forma bilden av landets historia, dess natur, kultur och politik. Man vill påverka såväl de egna medborgarna som betraktare i utlandet.
Resultatet har blivit en kombination av en historiebok och en frimärksbok. Författarens frimärkssamling har helt enkelt förvandlats till en historiebok där östersjöfolkens gemensamma historia berättas och illustreras med hjälp av frimärken.
Lars Enkler vill med sin bok "något bidra till att motverka den historielöshet som så ofta belastar oss i våra kontakter med grannarna runt Östersjön".
Lars Enkler:
Folken runt Östersjön. Glimtar ur vår gemensamma historia
Hjalmarson & Högberg
159 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.