Förintelsen som Sverige glömde

År 1943 erkände en svensk nazist för polisen att hans SS-förband utfört en massaker på judar i den lilla staden Husiatyn i nuvarande Ukraina. Åttio år senare försöker författarna genomföra förundersökningen som aldrig blev av, tillsammans med den sista överlevaren.

Vi möter två judiska barn från Husiatyn som flydde från nazisterna. Dov Altschuler är pojken som gömde sig i en bunker under jorden, och Sabina Badian försökte lära sig att bli en ukrainsk bondflicka för att klara sig. Det är två av de personer vars liv slogs i spillror när den lilla staden ockuperades. De som hade turen att överleva massakern fick det allt värre. Till slut fanns bara döden kvar. Vi får också följa förövarna från krigets mordplatser till efterkrigstidens bristfälliga rättsprocesser.

Boken Husiatyn. Förintelsen som Sverige glömde bygger bland annat på vittnesmål som aldrig tidigare har presenterats samt ett omfattande researcharbete genomfört under många år, både i arkiv och på plats i Ukraina. Berättelsen slutar först vid Tysklands särskilda åklagarmyndighet i Ludwigsburg, som än i dag utreder nazitidens brott.

Johan Ulvenlöv är pol.mag i freds- och konfliktvetenskap samt Östeuropastudier vid Uppsala universitet. Matti Palm är journalist, tidigare på bland annat Svenska Dagbladet, Anders Larsson är erfaren släktforskare och fotograf som under många år arbetat som ombudsman inom arbetarrörelsen. Författarna har tidigare skrivit boken Utan ånger. Gustaf Ekström SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna.

Johan Ulvenlöv, Matti Palm & Anders Larsson:
Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde
Bokförlaget Atlas
Utkom 2022