Från Gästrikland är årets hembygdsbok

Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok går till en bok från Gävleborgs län. Det är Gästriklands Kulturhistoriska Förening som prisas för årsskriften Från Gästrikland. Redaktör för årsböckerna är Barbro Sollbe.

– Med utmärkelsen vill vi uppmärksamma den kulturhistoriska litteratur som våra medlemsföreningar gör tillgänglig för en bred publik. Årets pristagare är verkligen en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Så här lyder juryns motivering: ”En ambitiös utgivning som speglar Gästriklands kultur, samhällsliv, personhistoria och företagsamhet. Varje årsbok håller en imponerande hög och jämn kvalitet i den litterära och språkliga gestaltningen. Innehållet är visuellt tilltalande och källförteckningar vittnar om ett gediget forskningsarbete. Årsböckerna inspirerar läsaren till vidare utforskning och inte minst till besök i landskapet.”

– Vår redaktör Barbro Sollbe har i över tio år arbetat med årsböckerna med namnet Från Gästrikland. Det är hennes insatser som har gjort det möjligt att varje år producera en sammanhållen bok där innehållet har en bredd och variation med berättelser från olika delar av landskapet, säger Gästriklands Kulturhistoriska Förenings ordförande Carl-Magnus Gagge till Nättidningen Svensk Historia.

Utmärkelsen Årets hembygdsbok har instiftats av Sveriges hembygdsförbund för att uppmärksamma hembygdslitteraturen. Varje år ger landets 2 000 hembygdsföreningar ut runt 1 300 skrifter som på olika sätt berättar om lokalsamhällenas människor, miljöer och utveckling.

Juryn även gett hedersomnämnanden till böckerna Varberg – en tusenårsresa av Lars Grimbeck och Stefan Gustafsson (Hembygdsföreningen Gamla Varberg), Från Smålands skogar till Sveriges riksdag. 100 år av möbelindustri i Sandslätt och Alsterbro/Bäckebo av Stig Erixon (Bäckebo hembygdsförening) och Örsundaåns dalgång under 6 000 år. Ett skyltsystem i bokform (Lagunda Hembygdsförening). I år var 14 skrifter nominerade till utmärkelsen. Vinnaren kommer att motta sitt pris i november i samband med en lokalhistorisk konferens.

Årets hembygdsbok
2023: Lau – livet i en strandsocken
2022: Östra skärgården i Blekinge – natur och kultur under 4 000 år
2020: Mariestads historia. Förhistorien och tillkomsten 
2019: Dräkternas Hälsingland
2018: Föreningen Svedala Barabygdens årsbok
2017: Smålands Taberg – historien om ett samhälle
2016: Ringamåla socken då – nu – sedan
2015: Marielund – Sommardröm vid Uppsala
2014: Kalmar lexikon – en bok om Kalmar kommun från då till nu
2013: Brännkyrka 1913–2013. Socknen som blev 51 stadsdelar
2012: Långlöt i bild – i vardag och fest
2011: Södra Ving – då och nu

(2024-10-01)