Årets hembygdsbok kommer från Blekinge

Nu står det klart att Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok går till en bok från Blekinge. Det är Östra Blekinge hembygdsförening som får priset för boken Östra skärgården i Blekinge – natur och kultur under 4 000 år av Björn E. Berglund, Nils Forshed, Anton Hansson och Jonas Lindström.

Juryns motivering:
”Ett fantastiskt arbete som ger ny kunskap om hur klimatets förändringar påverkar havsnivån och den biologiska utvecklingen men också människans avtryck på miljön, kunskap som kan appliceras även på andra skärgårdsmiljöer. Trots en vetenskaplig ansats är boken lättläst med mängder av kartor, grafik, akvareller och fotografier. Det här är en fascinerande bok som tar hembygdslitteraturen till en ny nivå.”

– Med utmärkelsen vill vi uppmärksamma den kulturhistoriska litteratur som våra medlemsföreningar gör tillgänglig för en bred publik. Årets pristagare är tveklöst en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Utmärkelsen Årets hembygdsbok har instiftats av Sveriges hembygdsförbund för att uppmärksamma hembygdslitteraturen. Varje år ger landets 2 060 hembygdsföreningar ut runt 1 300 skrifter som på olika sätt berättar om lokalsamhällenas människor, miljöer och utveckling. Årets prisutdelning äger rum den 10 december i samband med en lokalhistorisk konferens i Karlskrona.

Årets hembygdsbok:
2020: Mariestads historia. Förhistorien och tillkomsten 
2019: Dräkternas Hälsingland
2018: Föreningen Svedala Barabygdens årsbok
2017: Smålands Taberg – historien om ett samhälle
2016: Ringamåla socken då – nu – sedan
2015: Marielund – Sommardröm vid Uppsala
2014: Kalmar lexikon – en bok om Kalmar kommun från då till nu
2013: Brännkyrka 1913–2013. Socknen som blev 51 stadsdelar
2012: Långlöt i bild – i vardag och fest
2011: Södra Ving – då och nu

(2022-11-28)