Från idé till Nobelpris

Värmlands Museum
16 maj 2024 – 6 januari 2025

Foto: Nanaka Adachi

Foto: Nanaka Adachi

Var får Nobelpristagarna sina idéer ifrån? Vilket arbetet ligger bakom litterära klassiker, upptäckten av svarta hål och jakten på ledtrådar till åldrandets gåta? Nu har värmlänningarna chansen att utforska svaren. Den 16 maj öppnade utställningen Från idé till Nobelpris på Värmlands museum i Karlstad.

– Extra roligt för oss i Värmland är att en del av utställningen skildrar Selma Lagerlöfs arbete som författare med nyskapande berättelser förankrade i den värmländska muntliga traditionen, säger Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands museum.

I utställningen gestaltas några Nobelpristagares arbete som lett till upptäckter, idéer och litteratur som förändrat hur vi ser på oss själva och världen.

– Det ligger ofta en lång och krävande process bakom varje prisbelönat arbete, oavsett om det handlar om rymdforskning, romankonst eller fredsarbete. I utställningen låter vi arbetsbordets utgöra symbolen för själva arbetsprocessen, säger Clara Åhlvik, utställningschef på Nobel Prize Museum.

Från idé till Nobelpris utforskar och hyllar arbetet, idéerna och dialogerna som lett fram till vetenskapliga upptäckter, nya berättelser och genombrott för mänsklighetens största nytta, som Alfred Nobel skrev i sitt testamente.

Utställningen har tidigare visats på Liljevalchs och Nobel Prize Museum i Stockholm samt på Malmö museum. Den är producerad av Nobel Prize Museum och är en del av en landsomfattande verksamhet för att sprida kunskap om vetenskapligt arbete och hur det påverkar vårt vardagsliv.