Krigsspel – konsten att vinna ett krig

Armémuseum

Krigsspel

Datorspelen har fått maka på sig – den här utställningen fokuserar på krigsspel i brädform av alla tänkbara slag. Medeltida schackpjäser av ben och valrosstand, gamla svenska kampspel som samiskt tablut-spel – en strid mellan samer och bönder – och en reproduktion av vikingatidens tafl-spel.

I utställningen visas specialtillverkade spel som har använts för att lära ut krig till officerare, från 1800-talet fram till idag, men också familjefavoriter som Risk. Här finns moderna figurspel i uppbyggda miljöer som Bolt Action och Black Powder, samt Christer Fuglesangs egenbyggda ”rymdschack” – försett med kardborreband för att hålla pjäserna på plats i tyngdlösheten.

– Vi vill visa på sambandet mellan schack och de moderna strategispelen. Men också väcka allmänmänskliga frågor – vilka val gör vi? Vad är det som styr oss – slump eller skicklighet? Genom historien har spel fått representera kampen mellan liv och död, mellan dygder och synd. Och spel är också en återkommande metafor för livets förgänglighet, säger Oskar Sjöström, utställningens projektledare och producent.

I utställningen visas exempelvis en kortlek specialtillverkad av amerikanska myndigheter inför invasionen av Irak 2003 för att soldaterna skulle kunna studera namn och ansikten på efterlysta irakiska ledare, schack från mitten av 1600-talet med reliefintarsia som avbildar den blodiga sammandrabbningen i sjöslaget vid Femern 1644, och spelet ”Gulf Strike” som användes av militärledningen i Pentagon, USA, i planeringen av Gulfkriget år 1990 – ett vanligt brädspel för några hundralappar kom att ligga bakom en av 1900-talets mest effektiva militäroperationer.

– Tanken är att det ska kännas som att besökarna rör sig inne i ett spel. Montrar, färger och rekvisita är överdimensionerade. Allt är glossigt och exklusivt men i billiga material – som verklighetens spelförpackningar som ofta består en blank yta i lackad papp, säger utställningens formgivare Matti Shevchenko Sandin:

– Jag vill förmedla en känsla av att röra sig mellan kraftfält. Överallt möts man av hårda vinklar, taggiga formationer och spetsigt måleri. Det är kul, men lite farligt! Fuskläder i svart möter fin mässing, plastrosa kombineras med knallturkost, allt omfamnat av omålat trä.

Föremålen som visas i utställningen kommer till största del från Armémuseums samlingar, men även från Skoklosters slott, Nationalmuseum, Flygvapenmuseum, Historiska museet och Nordiska museet samt från privatpersoner.