Franz Häfeles krigsminnen 1945–1946

Bokomslaget

I april 1945 gick andra världskriget mot sitt slut i Europa. Kaos och elände, civila och soldater flydde eller sökte sig till någon fungerande samlingsplats. Bomber och granater tog människoliv. Förödelsen var stor, födan otillräcklig, svält och umbäranden drabbade alla.

På ön Hela stred Wehrmachtsenheter mot ryska soldater. Underofficeren Franz Häfele tog chansen att följa med en båt norrut på Östersjön. Så småningom hamnade de på Öland och fördes som interner till Backamo i Bohuslän. Där fick de en fristad under sommaren. Men längtan hem blev övermäktig för några. Rymningsförsök ledde ofta tillbaka till interneringslägret. Utom för Franz Häfele och en annan intern. Häfele traskade, pulsade och frös i decembermörkret från Backamo till norska gränsen. Flykten ledde till engelskt och norskt fängelse, tåg och båttransport under vidriga omständigheter, amerikanskt fångläger, tjuvresa på tåg och möte med hamstrande landsmän.

Franz Häfele hade tillbringat över sex år i krig och fångenskap , när han i april 1946 återkom till hemmet i Allgäu. Där var han född 1907 och avled 2002. År 1947 skrev han på uppmaning av sina kamrater ner sina minnen från krigsåren.

Per Norberg (redaktör):
Franz Häfeles krigsminnen april 1945 – april 1946. Från Baltikum till Backamo, flykten till Norge och vidare färd hem till Tyskland
Stiftelsen Bohusläns Försvarsmuseum
Utkom 2020