1800-talet betraktas traditionellt som sällskapens och associationernas århundrade. Detta var en tid då det såväl i Sverige som Europa som helhet etablerades ett stort antal frivilligföreningar, vilka på olika sätt fyllde viktiga samhällsfunktioner. En fråga som särskilt tilldrog sig deras intresse var hur samhällets omfattande fattigdomsproblem bäst skulle lösas.

Med början på 1810-talet och vidare fram till 1870-talet bildades därför flera sällskap med målsättningen att engagera sig i sjuk- och fattigvårdsfrågor samt utbildningsväsendet, liksom i syfte att främja nykter- och sparsamhet bland de fattiga och den arbetande klassen.

I denna avhandling undersöks och analyseras motiven bakom frivilligföreningarnas filantropi. I centrum för studien står Sällskapet De Badande Wännerna, en förening som engagerade sig i det gotländska lokalsamhällets fattigvårdsarbete från 1810-talet och vidare under hela seklet.

Avhandlingen visar att i takt med att den offentliga fattigvården och utbildningsväsendet expanderade skapade frivilligföreningarna nya verksamhetsutrymmen i syfte att fortsätta fylla viktiga samhällsfunktioner. Från mitten av seklet förändrades emellertid motiven bakom välgörenheten, vilket resulterade i att verksamheten i högre utsträckning än tidigare utformades med målsättningen att fylla mer interna behov.

Mikael Karlsson:
Filantropi under konstruktion: En undersökning av Sällskapet DBW:s samhällsengagemang 1814–1876
Ekonomisk-historiska institutionen, Uppsala universitet
Disputation: 2 juni 2012
Opponent: professor Lena Andersson-Skog, Institutionen för geografi och ekonomisk historia, Umeå universitet