Landsmåls – och folkminnesarkivet i Uppsala tog i början av 1940-talet initiativ till en systematisk uppteckning av de svenska städernas folkminnen. Detta kom att utföras i ett 40-tal städer, varav Norrköping var en. Här utfördes uppteckningen av Folkrörelsearkivets förste arkivföreståndare Gösta Janzon, en mångsidig och begåvad man, väl skickad för sin uppgift. Ett manuskript överlämnades till Norrköpings stad 1941 och det har sedan dess legat glömt i stadsarkivet.
Gösta Janzons skildring av folklivet i staden har redigerats men hans egen ton har behållits, då det ger tidsprägel. Han skildrar i boken staden med gator och torg, jul- och påsktraditioner med flera seder, handel och arbetsliv samt de olika samhällsklasserna och folkrörelsernas framväxt. Man lär känna staden Norrköping från 1880-talet fram till början av 1940-talet och många äldre invånare i staden kommer att le ett igenkännande leende vid läsning av denna skildring.
En vetenskaplig fundering kring den folkliga magin avslutar boken, som är illustrerad med Norrköpingsfotografier från 1930- och 1940-talen. Utgivningen av är ett samarbete mellan Östergötlands Arkivförbund ÖLFA, Norrköpings stadsmuseum och Folklivscentrum i Östergötland och Gate upp och gate ner utgör nummer 10 i ÖLFA:s skriftserie med syftet att sprida kunskap om lokalhistoria i Östergötland.
Börje Hjorth (red):
Gate upp och gate ner. Folkminnen från Norrköping
Östergötlands Arkivförbund ÖLFA
132 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.