Gin

Spritmuseum
19 november 2021 – 30 oktober 2022

Ginflaskor. Foto: Johan Eldrot

Foto: Johan Eldrot

Utställningen Gin berättar om ginens historia i Sverige och visar dryckesproducenterna bakom hantverken. ”De senaste åren har det svenska ginundret tagit dryckesscenen med storm och hyllats för sin höga kvalité, smak och hantverksmässiga framställning”, skriver Spritmuseum.

Utvecklingen har gått i blixtens hastighet; från en handfull ginproducenter för 10 år sedan till dagens dryga 60, spridda över hela landet från Kalix i norr till Malmö i söder. I dag kan ginnörden välja bland drygt 185 olika svenska ginsorter.

I utställningen får besökaren möta några av alla destillatörer och kreatörer som delar med sig av sin passion för gin och hantverket bakom. Utställningen ger också en snabbkurs: Vad är gin? Hur tillverkas gin? Och hur får man fram den klassiska ginsmaken? Varför pratar många producenter hellre om ”botanicals” än kryddor? Och vad menas med att en gin har terroir?

Man får också följa ginens uppgång, fall och pånyttfödelse. Gin har historiskt varit en symbol för det absolut lägsta hos människan och förknippats med fattigdom och misär. Men har också stått för det mest sofistikerade och varit en dryck för eliten. ”Under 1900-talets sista decennier förpassades gin in i barskåpets mörkaste hörn, men tack vare en ny generation ginälskare som värdesätter det småskaliga och hantverksmässiga är nu gin mer aktuellt än någonsin.”

Utställningen Gin är den tredje i Spritmuseums utställningsserie om fyra olika svenska hantverksdrycker.