Gotska Sandön var ett sjörövartillhåll på medeltiden

Säludden på Gotska Sandön. Foto: Södertörns högskola

Säludden på Gotska Sandön. Foto: Södertörns högskola

Nya arkeologiska fynd från medeltiden på Gotska Sandön utmanar bilden av ön som en enslig plats för sälfångst – fram träder i stället en komplex historia av handel, sjöfart och sjöröveri.

– Gotska Sandön har under flera årtusenden spelat en roll som mötesplats och korsväg för sjöfarare i Östersjön. Ön har fungerat som en plats för att söka skydd eller fylla på proviant, och kanske även ibland för handel och varuutbyte. Det finns också starka skäl att tro att öns långa historia även handlat om sjöröveri och plundring, säger Johan Rönnby, professor i arkeologi vid Södertörns högskola.

Trots sitt avskilda läge bär Gotska Sandön på spår av en långt mer dramatisk historia än man tidigare anat. Under fyra års arkeologiska undersökningar har Johan Rönnby, tillsammans med kollegor från Uppsala universitet, Gotlands Museum och Västerviks museum, kartlagt fynd som visar att ön haft strategisk betydelse i Östersjön.

Vid Säludden har man funnit lämningar efter medeltida bebyggelse, gravar – och inte minst ett större fynd av silvermynt och vapen från slutet av 1300-talet. Det är just dessa föremål som väcker misstanken om att sjörövare kan ha varit inblandade. Spår i området tyder dessutom på att något dramatiskt – kanske en strid eller förlisning – inträffade här i slutet av 1300-talet. På 1920-talet när stranden var renblåst från lös sand observerade man dessutom flera hela skelett på denna plats.

– Det här var en tid då sjöröveri och fartygskapningar var vanligt förekommande på Östersjön. Vi vet till exempel att de ökända och fruktade Vitaliebröderna härjade i Östersjön vid den här tiden, att de använde vapen och hade mynt av den typ vi har hittat. Vi har också påträffat rester av ett medeltida skepp, en kogg, kanske en förlisning som har samband med vad som hände på platsen, säger Johan Rönnby.

Målet med projektet, som pågått sedan 2019, har varit att studera människors olika verksamheter på Gotska Sandön ur ett längre perspektiv. Syftet har varit att få en bättre bild av de äldre lösfynd som gjorts genom åren och även få mer korrekta dateringar av lämningar och platser som tidigare observerats. Det var 100 år sedan någon arkeologisk undersökning gjordes senast på den lilla ön men nu presenteras nya resultatet i rapporten ”Gotska Sandön – Arkeologiska studier 2019–2024” (PDF).

(2025-04-25)

Se även Hamn från järnåldern hittad på Gotska Sandön (2023-09-22)