Gräv med arkeologer den 21 augusti

Vad handlar egentligen en arkeologs vardag om? Skelett och guldskatter eller mörka jordfläckar och krukskärvor? På Arkeologi-dagen den 21 augusti berättar arkeologer om sitt arbete och om fynden som görs. Runt om i landet kan man besöka pågående utgrävningar, lyssna på föreläsningar, låta barnen gå arkeologiskola eller ta med egna fynd och få dem daterade.

På flera platser i Sverige pågår just nu arkeologiska undersökningar. Varje år gör arkeologerna fynd som leder till nya frågor och nya teorier om hur människans livsvillkor har sett ut. Arkeologidagen är ett återkommande arrangemang och ett tillfälle att lära sig mer om arkeologi och kanske själv prova på att vara arkeolog för en dag. Hur känns det egentligen att vara den första som rör vid ett föremål som inte sett dagens ljus på flera tusen år?

På drygt fyrtio platser runt om i landet pågår aktiviteter under hela söndagen. Bland annat kan man besöka utgrävningar i Hyllie och prova på att gräva själv eller gå på en kulturhistorisk vandring. På Antikmuseet i Lund blir det debatt om samlingar, vetenskaplig forskning och återbegravning. Sjöhistoriska museet i Stockholm bjuder på föredrag om marinarkeologi i samband med under-sökningarna inför den nya Citybanan. Både Birkamuseet och Gamla Uppsala museum arrangerar arkeologiskola för barn. I Gamla Uppsala kan man också lyssna på föredrag om undersökningarna kring Gamla Uppsala kyrka. Hela programmet med samtliga arrangemang finns på Riksantikvarieämbetets hemsida.

Arkeologidagen arrangeras återkommande varje år på initiativ av Riksantikvarieämbetet. Aktiviteterna arrangeras bland annat av aktörerna vid pågående utgrävningar, fornbyar och av arkeologiska föreningar.

(2005-08-17)