Gustav III:s ofullbordade slott

I boken Gustaf III och Det ofullbordade slottet lever Hagaparkens hus och ruiner med Gustav III och hans färgstarka hov. Hans planerade slott skulle ha blivit ett storslaget palats, naturskönt beläget, omgivet av en vidsträckt engelsk park och blanka vattenspeglar. Men det blev ingen glansfull byggnad, trots arkitekten Louis Jean Desprez visionära ritningar, de enorma kostnaderna eller de hundratals män som arbetade natt och dag med att gräva, spränga och lägga grund.

Författaren Nils-Erik Landell öser ur hemliga dagböcker nertecknade av Hedvig Elisabeth Charlotta, Gustavs svägerska, som tog till sin livsuppgift att skänka en sann bild av Gustaf III och hans omgivning till eftervärlden. Genom henne växer en annan, spännande bild av konungen fram. Han har även tagit del av dokument, brev och undersökt lämningar och spår av konungens storstilade planer.

Runt Brunnsviken lummiga och växtrika stränder finner Landell spår av en svunnen epok, men också en rik natur med lummig växtlighet, rara blommor och undersköna vyer. Allt fångas också i författarens egna fotografier.

Nils-Erik Landell är författare till ett fyrtiotal böcker om kultur och natur. Han är föreläsare, Linné-kännare och guide. Också prisbelönt för sin förmåga att gestalta historia och nutid med en personlig blandning av kultur och natur.

Nils-Erik Landell:
Gustaf III och Det ofullbordade slottet
Carlsson Bokförlag
Utkom 2010

Nominerad till Årets bok om svensk historia 2010.