Hällristningar i 3D görs tillgänglig på internet

Hällristning i 3D

Modern digital 3D-teknik ger en helt ny bild av hällristningarna i Bohuslän, inknackade för 3 000 år sedan. För första gången kan intresserade nu själva studera figurdetaljer, knackteknik och ristningsdjup direkt på sina datorer eller mobiltelefoner tack vare unik 3D-dokumentation.

3D-dokumentation av hällristningar gör det möjligt att se okända detaljer som tidigare inte har kunnat dokumenteras eller förmedlas med traditionella dokumentationstekniker som frottage på papper eller kalkering med byggplast.

Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv, SHFA, som är ett nationellt arkiv för hällristningsdokumentation och forskning vid institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet, är först i världen med att kunna presentera den unika 3D-dokumentationen på sin hemsida, detta i samarbete med Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Nu kan alla intresserade studera ristningarna och se figurdetaljer, knackteknik och ristningsdjup på sin egen laptop eller smartphone, säger Johan Ling som är föreståndare för SHFA och docent vid institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet.

Den mest högupplösta 3D-dokumentationen kommer från Länsstyrelsen i Västra Götalands laserskanningsprojekt, där man nu dokumenterar samtliga hällristningar in Tanums världsarv med optisk rödlaser som har en noggrannhet på 0,03 mm.

– Laserskanningstekniken är ett otroligt framsteg och det ger oss en helt ny inblick i detaljer vilket gör att vi måste ställa nya forskningsfrågor kring hällristningarna, säger Johan Ling som ser en stor forskningspotential med laserskanningstekniken.

En annan form av 3D-dokumentation med stor forskningspotential är fototekniken Structure from Motion (SfM) som SHFA arbetat med och utvecklat under ett par år.

I norra Bohuslän finns en av Europas största förekomster av hällristningar spridda på flera större koncentrationer och dessa har fascinerat forskare i mer än 200 år. Hällristningarna i Tanum skrevs 1994 in på UNESCO:s Världsarvslista som ett av världens mest betydande hällristningsvärldsarv.

Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv har som målsättning att digitalisera, presentera och arkivera denna förhistoriska bildskatt för forskare och allmänhet och en viktig uppgift har varit att skapa en ny infrastruktur; en onlinedatabas som gör bilderna direkt tillgängliga på internet. I dagsläget finns cirka 120 000 filer med bilder och dokument inskannade i SHFA:s bild- och arkivdatabaser på hällristningar från hela Sverige. Många av dem finns nu tillgängliga online och antalet ökar ständigt.

Länk: www.shfa.se

(2016-11-09)