Handel, tillit och materiell kultur under vikingatid
Frågan om marknadshandelns karaktär har aktualiserats genom de skandaler inom företagsvärlden som media har lyft fram under senare år. Dagens situation väcker frågor om den handel som förekom i äldre samhällen? Existerade marknadshandel till exempel under vikingatid? Om så var fallet hur uppfattades och hanterades marknadshandel i detta samhälle?
Handelns roll för det vikingatida samhället i Norden är ett område som sysselsatt arkeologer och historiker under lång tid. Under årens lopp har två mycket polariserade bilder utvecklats. Detta märks inte minst när det gäller forskningen om Birka där varuutbyten ofta beskrivs utifrån en av två schabloner. Den ena säger att i Birka utövades endast fri marknadsinriktad handel medan den andra hävdar att Birka var ett centrum för administrerad och av kungamakten kontrollerad handel och att inga marknadsmässiga principer tillämpades. I avhandlingen Mellan gåva och marknad undersöker Ingrid Gustin hur dessa polariserade bilder har uppstått och presenterar ett mer nyanserat alternativ till de båda bilderna. Dessutom diskuteras den vikingatida marknadshandelns karaktär och praktik, vilka handelns aktörer var och hur föremål på olika sätt nyttjades för att skapa tillit mellan aktörer inom marknadssfären.
Det arkeologiska material som ligger till grund för diskussionerna om de kommersiella transaktionernas karaktär och praktik utgörs främst av de normerade och standardiserade vikter, i form av sfärer med platta poler och kubooktaedrar, som uppträdde i Östersjöområdet och längs de ryska floderna under 800-talet och 900-talet. Ytterligare material som analyseras är de föremålsgrupper som försågs med kubooktaedriska och viktlika ornament under vikingatid. Det rör sig dels om föremål med anknytning till vägning och mätning, dels om smycken bland annat ringspännen. De senare kan antas ha signalerat och burit på budskap om identitet och grupptillhörighet. Ringspännen med viktlika knoppar bildar därför utgångspunkt för diskussioner om handelns aktörer och om förekomsten av sociala relationer inom marknadssfären.
Ingrid Gustin:
Mellan gåva och marknad. Handel, tillit och materiell kultur under vikingatid
Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet
Disputation: 27 maj 2004.
Fakultetsopponent: professor Dagfinn Skre, Oslo Universitet.