Harrisons krigshistoria

Harrisons krigshistoria är ett svep genom krigshistorien som börjar med uppror bland slavarna i romarriket och slutar med att inbördeskrigets Jugoslavien sätts in i sitt historiska sammanhang. Däremellan får vi stifta bekantskap med vikingar, riddare, Julius Caesar, Jeanne d’Arc, Rikard Lejonhjärta, Engelbrekt Engelbrektsson, Gustav Vasa, rebelliska afrikanska slavar och lika upproriska svenska bönder. Här finns vikingar som värvas till den bysantinske kejsarens elitgarde och vikingaättlingar från Normandie som erövrar England. Här finns svenska korståg och skånska fälttåget 1452.

I en och samma bok möter vi några av de mest kända fältherrarna i historien. Inbördeskriget mellan republikens härförare Pompejus och Julius Caesar med diktatorambitioner får sin lödiga beskrivning. Vi möter medeltidens mest berömda motståndare: Rikard Lejonhjärta, kung av England och ledare för det tredje korståget och hans fruktade fiende Saladin, sultan av Egypten. Harrison tittar också närmare på de två betydelsefulla fältslagen vid Nikopolis 1396 och Durben 1260.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han har tilldelats Cliopriset, Augustpriset och Hertig Karls pris. Hans Jarlens sekel utsågs till Årets bok om svensk historia 2002 av nättidningens läsare.

Dick Harrison:
Harrisons krigshistoria. Kungar, knektar och krig
Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek
Utkom 2010