Håvfiske i Torneälven nomineras som mänsklighetens kulturarv

Håvfiske. Foto: Åsa Pesula/Tornedalens museum

Foto: Åsa Pesula/Tornedalens museum

Regeringen har beslutat att nominera håvfiske i Torneälven till Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Nomineringen görs tillsammans med Finland. Håvfisket är ett levande bruk som sedan flera hundra år tillbaka förenar och engagerar boende vid Torneälven på både svensk och finsk sida.

– Håvfiske i Torneälven är ett kulturarv som har en stark förankring bland utövare. Det binder samman människor i Sverige och Finland i en kulturell och språklig gemenskap, oberoende av nationsgränser. Det är ett levande kulturarv vi ska vara stolta över, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Unescos kommitté för konventionen om tryggande av det immateriella kulturarvet beslutar om inskrivningar av olika kulturarv på konventionens listor och register i samband med kommitténs möte i december varje år. Beslut om håvfisket väntas i december 2026.

Immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk som har överförts mellan generationer, till exempel olika former av hantverk, ritualer, musik och berättelser. Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet syftar till att säkra respekten för och öka kunskaperna om det immateriella kulturarvets betydelse. Sverige ratificerade konventionen 2011.

Sverige har sedan tidigare två kulturarv inskrivna på den representativa listan: nordiska klinkbåtstraditioner (tillsammans med övriga nordiska länder) samt fäbodbruk (tillsammans med Norge). Sverige har även två verksamheter inskrivna på Unescos register över goda metoder för tryggande av immateriellt kulturarv: Sagobygden och Nyckelharpans nätverk.

Det är en expertkommitté, som hålls samman av Institutet för språk och folkminnen, som bedömer vilka kulturarv Sverige bör nominera till konventionens listor och register. Det är regeringen som tar det formella beslutet att nominera.

(2025-04-03)

Se även Fäbodbruk är en del av mänsklighetens kulturarv (2024-12-04) och Unesco upptar nordisk båtbyggnadstradition på kulturarvslista (2021-12-14)