Häxhammaren och de svenska häxprocesserna

Bokomslaget

I Sverige avrättades cirka 400 personer för trolldom under perioden 1492–1704. I konsten framträder allt med en fasansfull tydlighet, nakna kroppar i orgiastiska ceremonier, håriga djävlar vilt kopulerande med kvinnor och förvridna smärtfyllda ansikten i flammande bål. I rättsdokument från tiden berättas detaljerat om tortyr och förnedring i pinokamrarna, ofta med tydligt sexuella inslag. Nakenhet, orgier, sadism – sexualiteten var av stor betydelse.

Åsa Bergenheim har gått igenom rannsakningsprotokoll från 1600-talet och skildrar hur kvinnan – svag, oren och liderlig – blev ett enkelt mål för djävulen, som sades överföra den ondskefulla kraften till henne genom sexuellt umgänge. Som hans tjänarinna sågs hon sprida ondskan vidare över världen. Bergenheim ger en gedigen men lättöverskådlig bild av kvinnans utsatthet i stormaktstidens Sverige, av tidens rättsväsende och inställning till kön, makt och sexualitet.

Åsa Bergenheim är professor emerita i idéhistoria vid Umeå universitet. Hon disputerade med avhandling Brottet, offret och förövaren. Vetenskapens och det svenska rättsväsendets syn på sexuella övergrepp mot kvinnor och barn 1850–2000.

Åsa Bergenheim:
Den liderliga häxan. Häxhammaren och de svenska häxprocesserna
Carlsson Bokförlag
Utkom 2020