I år firas 700-årsjubileet av Heliga Birgittas födelse. Trots att många duktiga svenskor genom tiderna nått internationell ryktbarhet, kan ingen göra Heliga Birgitta äran stridig som den internationellt ojämförligt mest kända svenskan.
I Sverige har Birgitta tidvis varit hett omstridd, men hennes personlighets starka vilja, hennes djupa insikter i många vitt skilda kunskapsområden och hennes språkliga lyskraft är oomtvistade. Hon såg sig kallad att vara en kritisk, profetisk budbärare till kyrkan och samhället eller, som det hette på hennes tid, till "kristenheten". I en tid av djup kris manade hon till lydnad för den gudomlige Skaparens vilja och bud och till en aktiv kärlek i medmänniskornas tjänst.
Nu ger Svenska Akademien och Atlantis ut en bok med ett urval ur Heliga Birgittas uppenbarelser. Urvalet tar främst fasta på de tankar och motiv som kan sägas vara kärnan i hennes budskap. De är nyöversatta direkt från den nyss fullbordade vetenskapliga utgåvan av Uppenbarelsernas latinska text. Närmare än så kan man inte komma den verkliga Birgitta, mystikern, profeten, klosterbyggaren och samhällsreformatorn.
Akademiledamoten Birgitta Trotzig har skrivit introduktionen, Alf Härdelin har gjort urval och översättning, Stephan Borgehammar har skrivit kommentarerna.
Heliga Birgitta:
Uppenbarelser
Svenska Akademien i samverkan med Atlantis
314 sidor, inbunden.
Utkom 2003.