Heliga Birgittas vandring på Historiska museet

I samband med firandet av den heliga Birgittas 700-årsjubileum lyfter Historiska museet fram de föremål i sina samlingar som har anknytning till helgonet. I helgen öppnade museet en ny ”vandringsled” genom medeltidsutställningen där några av landets finaste Birgittaföremål finns att se.

– Trots krigarkungar och framstående vetenskapsmän är troligen den heliga Birgitta Sveriges internationellt mest kända personlighet, säger museets projektledare, intendent Kristina Svensson. Men hur mycket vet vi egentligen om henne idag?

Heliga Birgitta har under århundradena omväxlande kallats för helgon, satmara och storpolitiker. Historiska museet försöker nu ge sina besökare en möjlighet att bilda sig en egen uppfattning. I utställningen finns medeltida målningar, skulpturer, textilier och andra typer av föremål.

– Vi vill levandegöra ett ovanligt människoöde, säger Kristina Svensson. Med hjälp av nyskrivna texter och ett urval av Birgittaföremålen lotsas besökaren genom samlingarna. Genom att följa ”Heliga Birgittas vandring” får besökaren möta barnet, hustrun, modern, änkan och helgonet Birgitta.

– Söndagen den 23 mars inleder vi vårt Birgittafirande med en stor temadag för hela familjen. Förutom guidade turer varje timme har vi t.ex. en medeltida marknad, fäktuppvisning, föredrag av Birger Bergh, en musikalisk berättelse med Margareta Skantze och medeltidsensemblen Sonatrice samt sång ur Birgittaofficiet av Engelbrekts gregorianska ensemble.

(2003-03-23)