Kulturen i Lund årets museum

Kulturen i Lund har utsetts till Årets Museum 2004. Svenska museiföreningens pris delades ut av kulturminister Marita Ulvskog under konferensen Museiveckan. En jury bestående av Svenska museiföreningens styrelse har utsett vinnaren och ger följande motivering:

”Kulturen i Lund rör sig obehindrat mellan folkbildning och nöje, historia och samtid, smalt och brett. I en verksamhet utan pekpinnar och som inte väjer för det obekväma, fördjupar museet kunskapen om människan och hennes identitet. Kulturen i Lund utmanar ständigt sina besökares rädslor, fördomar och invanda
tankemönster.”

Textilhallen på Kulturen

Arbetarbostaden på Kulturen

På Kulturen möts gammal och ny arkitektur. På bilden textilhallen.
Foto: Viveca Ohlsson.

På Kulturen finns ett 30-tal byggnader från olika tidsepoker och samhällsklasser.
Här syns Arbetarbostaden.
Foto: Viveca Ohlsson

Priset Årets Museum har delats ut av Svenska museiföreningen sedan 1994. Museerna som nomineras ska ha gjort något nytt och bra som kan inspirera andra. De nominerade museerna tas fram av en arbetsgrupp och vinnaren utses av Svenska museiföreningens styrelse. I år nominerades också Musikmuseet i Stockholm och Röhsska museet i Göteborg.

Första året priset delades ut var det Judiska Museet i Stockholm som vann, och förra året blev Moderna Museet Årets Museum 2003.

(2004-03-23)