Tio spel med spader kung är en unik bok inom sitt ämne. Böcker om kortspel brukar helt kort ange regler för mängder av spel, utan att sätta in dem i ett historiskt sammanhang. Spelkortskännaren Ove Torgny berättar om kulturhistoria kring spelkort och kortspel, varvat med att läsaren får lära sig grunderna i spel som varit populära under spelkortens mer än 600-åriga historia.

Spelkorten har sannolikt sitt ursprung i Kina. Hur de kom till Europa är inte helt klarlagt, men det var i pestens århundrade, 1300-talet, och tjugoett kan ha varit ett av de första hasardspelen. Dominikanermunken Johannes från Rheinfelden var år 1377 den förste att beskriva en kortlek, och han såg den som en utmärkt gestaltning av sin tids värld där olika samhällsstånd borde samverka till kungens bästa.

På 1400-talet spelades tarok, med kort som vi nu förknippar med spådomskonst. Med förenklad pappersframställning och billigare tryckteknik började fransmännen i nästa århundrade massproducera spelkort med vår tids symboler spader, hjärter, ruter och klöver, och med dessa kort spelades piquet.

I England blev whist spelet på modet under 1600-talet. De klädda figurerna spegelvändes på 1700-talet och man spelade kasino. I Sverige spelade vi kille med en speciell kortlek och lärde oss gå värdshus förbi och att svinhugg går igen.

1800-talet såg vira bli kortspelet på modet i svenska borgares salonger. För spel som euchre uppfanns jokern och poker med medeltida anor blev amerikansk livsstil. Under 1900-talet blev så bridge vår tids stora kortspel.

Författaren Ove Torgny har skrivit en rad böcker i olika kulturhistoriska ämnen, bland annat Göta kanal – en resa på tvärs och I Linnés spår genom Sverige.

Ove Torgny:
Tio spel med spader kung. Historia kring spelkort och kortspel
Bilda Förlag
192 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.