Historiedagarna återvänder till Lund

I höst arrangeras De svenska historiedagarna i Lund. Årets tema är ”Lärdomsstad i gränsbygd” och det stora historiemötet äger i Stadshallen och i Katedralskolan den 6–8 oktober.

Inledningsföreläsare är professor Dick Harrison som ska tala om ”Skånska kungariken före Danmarks uppkomst”. Vid invigningen utdelas också priset till Stig Ramels minne och av priset Årets historielärare.

Historiedagarna innehåller flera ämnen med anknytning till Lund och Skåne men det kommer också att handla om den medeltida boken, judiskt motstånd under Förintelsen, svensk-östtyska relationer, Gustav Vasa, mumier, rysk imperieideologi, spioner i Sverige, drottning Hedvig Eleonora, skatter i arkiven, kvinnliga deckarförfattare – och mycket annat.

– Vi började med att se vilka ämnen och föreläsare det fanns med koppling till stadens och regionens historia, därefter vilka ämnen som hade föreslagits av deltagarna i utvärderingarna. Sedan blev det en översyn över aktuella teman, säger Lena Milton, som är ansvarig i programgruppen.

– Det slutade som det brukar, plötsligt hade vi många fler än vad som fick plats så då följde en rad kvalfulla val, säger Milton till nättidningen.

Sammanlagt 36 seminarier erbjuds under fredagen och lördagen. Konferensen avslutas i vanlig ordning med utflykter på söndagen, till exempel ”Lund till fots”, ”Järnålderns Uppåkra”, ”I det skånska kavalleriets spår” och ”I skånska slott och kojor”.

År 1996 arrangerades De svenska historiedagarna för första gången i den skånska lärdomsstaden. Förra året återkom konferensen efter pandemiuppehållet och då var det fullbokat med över 500 deltagare i Uppsala.

– Vi önskar att det går minst lika bra som i Uppsala förra året. Då inträffade i och för sig det tråkiga att platserna tog slut, så även om vi förstås vill att det ska bli stor tillströmning hoppas vi ju att vi inte ska bli tvungna att dra en gräns utan att alla som vill ska kunna komma, säger Lena Milton.

Den arrangerande föreningen De Svenska Historiedagarna har i år fått en ny ordförande. Vid årsmötet i våras avgick Dag Klackenberg efter 17 år och han ersattes av docent Kjell Blückert, som bland annat är ständig sekreterare i Kungliga patriotiska sällskapet och vice ordförande i Natur & Kultur.

– Historiedagarna är ett fantastiskt arrangemang för att inspirera till fördjupade kunskaper om allehanda historiska ämnen och perspektiv. Som tidigare historielärare i ungdomsskolan vet jag hur viktiga sådana här kunskapsförmedlande mötesplatser är. Jag ser fram mot att få hjälpa till med att driva denna viktiga verksamhet vidare, säger Kjell Blückert till nättidningen.

Nättidningen Svensk Historia är en av medlemmarna i föreningen De Svenska Historiedagarna.

(2023-06-24)

Se även De Svenska Historiedagarna invigdes i Uppsala (2022-09-30)