De Svenska Historiedagarna invigdes i Uppsala

Foto: Peter Kristensson/Klingsbergs Förlag

Foto: Peter Kristensson/Klingsbergs Förlag

I dag inleddes De Svenska Historiedagarna som denna gång hålls i Uppsala. När arrangemanget nu återkommer efter pandemiuppehållet är det fullbokat med över 500 deltagare.

Historiedagarna invigdes i Uppsala universitets aula av vice ordföranden i kommunstyrelsen Mohamad Hassan (L). Stig Ramels pris på 30 000 kronor delades ut till författaren och litteraturforskaren Carina Burman. Priset Årets historielärare gick till Philippe Longchamps vid Bilingual Montessori School of Lund.

Inledningsföreläsningen hölls av historikern och ledamoten av Svenska Akademien Peter Englund och hade rubriken ”Att skriva om verkliga människor i fakta och fiktion – fallet drottning Kristina”.

Det tre dagar långa programmet består av 36 parallella seminarier med bland annat Kristina Ekero Eriksson, Maja Hagerman och Folke Schimanski som föreläsare. Uppsalas historia kommer att belysas ur många perspektiv, bland annat universitetet, domkyrkan, Silverbibeln, bruken, Gamla Uppsala och stadens industriella historia.

– Vi har bjudit in ett trettiotal förnämliga föreläsare, och det är lite extra roligt att vi i år lyckats locka hit Peter Englund, något många deltagare länge önskat, säger Lena Milton, som är ansvarig för programgruppen.

På söndagen är det i vanlig ordning utflykter, med teman som ”Tusen år längs Vendelåns och Fyrisåns dalgångar” och ”Hemma hos botanikens fader”.

Historiedagarna arrangerar årligen sedan 1995 av den ideella föreningen De Svenska Historiedagarna. Från och med i år är Nättidningen Svensk Historia medlem i föreningen.

(2022-09-30)

Se även Svenska historiedagar i Helsingfors (2019-10-04)