Lindqvist Herman från istid till framtid

”I fjorton tusen år har människor jagat, odlat, byggt, kämpat och älskat i det som i dag heter Sverige. Jag tycker det är en spännande berättelse hur detta en gång så karga område vid Europas norra  iskant kunde bli ett av jordens rikaste och mest utvecklade länder. Därför har jag nu i ett enda band försökt skriva historien om detta land där krig ofta varit det normala, där fred varit undantaget, och om detta folk som överlevt alla svårigheter, som aldrig slutat drömma och som i dag är med om att planera Europas framtid.”

Så skriver Herman Lindqvist om den tionde och sista av de kronologiskt ordnade delarna i Historien om Sverige, som han inleddes 1992. Från istid till framtid är en sammanfattning i en enda bok av hela historien ända från islossningen in i 2000-talet. Det är en helt nyskriven snabbrepetition av eller introduktion till de senaste 14 000 årens svenska historia, så som den berättats betydligt utförligare i de tidigare delarna.

Från istid till framtid har försetts en kungalängd och en tabell över statsministrar och regeringar samt en tidsaxel med viktiga händelser i svensk historia. Den skall, enligt förlaget, kunna användas som en lärobok eller snabbkurs i vår historia, men också vara en aptitretare för dem som ännu inte läst de nio tidigare delarna.

Del nio – Drömmar och verklighet – utkom hösten 2000 och Historien om Sverige skall fortsätta med ”Sverige som kolonialmakt”, ”Inbördeskrig, statskupper och revolutioner”, ”Svenska drottningar” och ”Det svenska Finland”.

Herman Lindqvist:
Historien om Sverige. Från istid till framtid – så blev de första 14 000 åren
Norstedts
728 sidor, inbunden.
Utkom i oktober 2002.